PLASTIK KIRLILIğINI DURDURACAK ADıM

Geçtiğimiz hafta Birlemiş Milletler çatısı altında, Paris’te gerçekleştirilen görüşmelerle, plastik kirliliğini engellemek için küresel kurallar içeren bir taslak sözleşme geliştirilmesi kabul edildi. Bu adım, ülkelerin plastik kirliliğini engellemek ve denizleri korumak adına bağlayıcı kurallar içermesi adına ‘somut bir ilerleme’ olması açısından önem taşıyor.

Her yıl tüm dünyada 19 ila 23 milyon ton plastiğin su kaynaklarına boşaltıldığı düşünüldüğünde görüşmelere katılan yaklaşık 180 ülkeden 135’inin, gönüllü bir anlaşma yerine, bağlayıcı küresel kurallar talep etmesi ise dikkat çekti.

GERİ DÖNÜŞÜM YÜZDE 10’DAN AZ

Uzun yıllardır dünyanın mücadele ettiği sorunların başında gelen plastik kirliliği sadece doğaya zarar vermekle kalmıyor, yaşam alanlarını, gıda üretimini ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. 1950 yılından 2017 yılına kadar üretilen toplam 9.2 milyar ton plastiğin yaklaşık 7 milyar tonu plastik atık haline geldi. Dünya genelinde her yıl 400 milyon ton plastik üretiliyor ve yüzde 10’undan daha azı geri dönüştürülebiliyor. Bu yüzden Paris’te gerçekleştirilen görüşmelere büyük önem atfediliyor. WWF’ten konuyla ilgili Hürriyet’e yapılan açıklamada, “BM Plastik Kirliliği Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesine bir adım daha yaklaşıldığı belirtilirken, “Ülkelerin salt çoğunluğunun bağlayıcı küresel kurallar içeren iddialı ve etkili bir anlaşmaya destek vermesini ‘somut bir ilerleme’ olarak memnuniyetle karşılıyoruz.

TÜRKİYE YER ALMADI

BM Plastik Kirliliğinin Sona Erdirilmesi İçin Küresel Sözleşme’nin (INC-2) ikinci müzakere toplantısı, giderek kötüleşen plastik krizinin çözümüne yönelik küresel girişimlerde önemli bir adım daha atılmasını sağladı. Kasım ayında Kenya’da gerçekleştirilecek bir sonraki müzakere turu (INC-3) öncesinde anlaşma metninin ilk versiyonunun geliştirilmesi konusunda devletler tarafından varılan mutabakatı son derece önemsiyoruz” denildi.

Japonya, Gabon ve Mauritius, Plastik Kirliliğinin Sona Erdirilmesi için Yüksek Hedef Koalisyonu’na katılırken; 55’ten fazla bakanın da koalisyona dahil olduğu açıklandı. Türkiye’nin ise bu koalisyonda da yer almayacağı belirtildi.

2023-06-08T04:02:03Z dg43tfdfdgfd