SARıYER-KILYOS TüNELI IçIN HEDEF 2026

Sarıyer-Kilyos Tüneli için hedef 2026

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kilyos Tüneli şantiyesinde incelemelerde bulundu.

Uraloğlu, incelemenin ardından yaptığı açıklamada İstanbulun aort damarı olarak adlandırabilecek ana ulaşım arterleriyle ilgili büyük çalışmalar yaptıklarını ve ulaşımın her modunda dev projeleri hayata geçirdiklerini vurguladı.

Avrasya Tüp Tüneli, Marmaray, Kuzey Marmara Otoyolu başta olmak üzere çok büyük projeleri hayata geçirdiklerini, hayata geçirilen bu projelerin sadece İstanbula değil bütün Türkiyeye hizmet ettiğini ifade eden Uraloğlu, "15 Temmuz Şehitler Köprüsünden günde yaklaşık 180-200 bin civarında araç geçişi oluyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden yaklaşık 250 bin araç geçiyor. Avrasya Tünelinden 80 bin civarında araç geçiyor. Marmarayda 300 sefer yapılıyor günde ve orada yaklaşık 650 bin insanımızı taşıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolunda Yavuz Sultan Selim Köprüsünde günde yaklaşık 150 bine yakın araç geçişi oluyor ve bunun önemli bir bölümü de araç taşıt trafiği. Bunların bir an olmadığını düşünelim. Bütün Türkiyeyi etkilemiş olurdu. Bu projelerin ne kadar kıymetli olduğunu yaşayarak görüyoruz" dedi.

İSTANBUL HAVALİMANI 200 MİLYON KİŞİ SEYAHAT EDECEK

Bakan Uraloğlu, yaptıkları her projede olduğu gibi İstanbul Havalimanının yapımında da çok tartışma yaşandığını anımsatarak, İstanbul Havalimanının büyük bir ihtiyaç nedeniyle yapıldığını anımsattı.

Uraloğlu, "Ancak bir ihtiyaçtan öte sadece bir siyasi duruş ile bu projeyi eleştirdiler. Projemiz bugün Avrupanın birincisi, dünyanın altıncı büyük havalimanlarından. Geçen yıl 78 milyon kişi seyahat ettirmişiz. Hedefimiz 200 milyon ve ona yönelik yeni terminal binası ve pistlerin yapımına devam ediyoruz" dedi.

İSTANBUL DEPREMİNE YÖNELİK ULAŞTIRMA ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK

Bakan Uraloğlu, İstanbul ile ilgili bir deprem riskinin bulunduğuna da işaret ederek, "İstanbul depremine yönelik ulaştırma yapılarıyla ilgili bütün önlemlerimizi aldık. Eski yapılmış olanları güçlendirdik. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün tabliyesini askıya aldık yeniden yaptık. Gece çalıştık, İstanbullu vatandaşlarımızın fark etmemesini sağladık. Bütün viyadüklerdeki deprem takozlarından tutun güçlendirilmesine kadar bütün çalışmalarımızı yaptık. Normal kullanımda ne lazımsa bunu planlarken bir taraftan da deprem durumunda İstanbulun, öncelikle İstanbula acil yardım ekiplerinin ve malzemelerinin nasıl gireceği ve vatandaşların ulaşımı için projeler yapıyoruz. Bugünü, yarını değil, ileriki yüz yılları planlıyoruz" diye konuştu.

KİLYOS TÜNELİ 2026 SONUNDA AÇILACAK

Bakan Uraloğlu, yine olası İstanbul depremine yönelik Sarıyer-Kilyos Tünelinin de yapımını başlattıklarını vurguladı.

İstanbulun kuzeyindeki yerleşim alanlarında yaşayan nüfusun kent merkezlerine erişimini kolaylaştıracak tünelin, olası İstanbul depreminde bölgenin tahliyesine yönelik olarak da hizmet edeceğini belirten Uraloğlu, "Projemiz Kilyostan başlayıp Karadenizden İstanbulun kuzey noktalarından başlayıp Sarıyere oradan Çayırbaşı Tüneli devamında da Beşiktaşa kadar uzanacak. O güzergahtaki bütün yerleşime hizmet edebilecek. Avrupa Yakasını neredeyse bir boydan bir boya geçebilecek olan ve Murat Kurum Başkanımızın de bahsettiği İki Yakaya İki Tünel projesinden bir tanesidir. İlk etapta burayı bitirdiğimizde ciddi bir hizmet görecektir. Devamında Beşiktaşa kadar uzatılması gündemimizde olan işlerden bir tanesi" diye konuştu.

Bu projeyle ilgili sahilden başlayarak yaklaşık 8 bin 200 metrelik bir güzergahta yapılan 7 bin metrelik tünelin yaklaşık yüzde 30unu bitirdiklerini açıklayan Uraloğlu, iki tüpte toplam 3 bin 850 metrelik kazı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

SEYAHAT SÜRESİ 35 DAKİKADAN 5 DAKİKAYA İNECEK

Çalışmaların 7 gün 24 saat devam ettiğini de kaydeden Uraloğlu, "İnşallah projemizi 2026 yılının sonuna doğru bitirerek hizmete açacağız. Bir kısmını tünel delme makinesi TBM ile bir kısmını ise normal aç kapa yöntemi ile yapacağız. TBM ile yüzde 60ını geçiyoruz. Onun da imalatı yapılarak Çinden geldi ve kurulumunu yapacağız. 110 civarında makine ve 550 kadar çalışanımızı 24 saat çalışıyor. Tüneli bitirdiğimiz de 350 bin nüfusa hizmet edecek. Devamını Beşiktaşa kadar düşündüğümüzde İstanbulun sahil şeridinin tamamına, Avrupa tarafının tamamına hizmet etmiş olacak. Tamamlandığında Sarıyerden 35 dakika süren seyahat süresi sadece 5 dakikaya düşecek. Bunu Kilyostan Kuzey Marmara Otoyoluna bağlayacağız. İsterseniz doğu istikametine ister batı istikametine gidin. İstanbulun kuzeyindeki, Zekeriyaköy, Uskumruköy gibi yerleşimlere bağlantısı kolaylıkla sağlanmış olacak. En kıymetlimiz zamandan 30 dakika tasarruf sağlayacağız. Yakıttan ve karbon emisyonundan da önemli tasarruf sağlayacağız" dedi.

Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak İstanbulda hiçbir yatırıma ara vermediklerini ve çalışmalar devam ettiklerini söyledi.

Uraloğlu, "Bildiğiniz gibi İstanbulda tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Ancak daha iyi hizmet edebilmemiz için tüm belediye başkanlarımızla birlikte çalışabilmek önemli. Bizim için onlarla yapacağımız birliktelik çok kıymetlidir. Bu nedenle biz Cumhur İttifakı olarak gerek Sarıyerde gerek İstanbulun tamamında, inşallah 1 Nisandan itibaren de daha verimli daha iyi çalışmalara beraberce imza atmış olacağız" dedi.

2024-03-28T14:59:22Z dg43tfdfdgfd