MIçOTAKISTEN TüRKIYE AçıKLAMASı

Miçotakisten Türkiye açıklaması

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Brükselde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesinin girişinde yaptığı açıklamada zirvede hem dış politika hem de birlik ekonomisine ilişkin konuların ele alınacağına dikkati çekti.

Miçotakis, AB-Türkiye ilişkilerinin ve AB Komisyonunun hazırladığı ilerleme raporunun da zirvede ele alınacağını hatırlatarak, "Şu an için vardığımız kararlardan memnunum. Bu kararlar AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme kaydedilebileceği gerçeğini tanıyor. Ancak tabii ki bu ilerleme AB Komisyonunun son yıllarda aldığı kararlar çerçevesinde olmalı." diye konuştu.

#mansethaberresim#3678167#

AB-Türkiye ilişkilerinin Kıbrıs meselesindeki gelişmelere bağlı olarak ilerleme kaydedebileceği görüşünü savunan Miçotakis, Kıbrıs meselesinin çözümü için Birleşmiş Milletlerin (BM) yeni Kıbrıs Özel Temsilcisinin verdiği çabanın meyve verebileceğine ilişkin umutlu olduklarını kaydetti.

Miçotakis, ABnin dış politikasına ilişkin yaptığı değerlendirmede ayrıca, İranın İsraile saldırısını tüm AB üye ülkelerinin kınadığını hatırlattı ve AB üye ülkeleri olarak bu krizin büyümemesi, bölgesel bir çatışmaya dönüşmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Lübnana ilişkin gelişmelerin de bu zirvede ele alınacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Miçotakis, Lübnandaki durumun düzensiz göç akınları nedeniyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimini (GKRY) doğrudan etkilediğini söyledi.

RUM LİDER: TÜRKİYEYE DAİR GÖRÜŞME YAPILACAK

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, Brükseldeki zirvede Türkiye-AB ile ilişkileri üzerine stratejik bir görüşme yapılacağını söyledi.

Zirve girişinde gazetecilere konuşan Hristodulidis, ABnin dış ilişkilerinin ele alınacak olmasını önemli bulduğunu ifade etti.

Hristodulidis, "Nihayet Türkiyenin AB ile ilişkileri üzerine stratejik bir görüşme olacak. Bu uzun zamandır beklediğimiz, arzu ettiğimiz bir şeydi. BM Genel Sekreterinin de müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin çabalarını göz önünde bulunduracak olursak zamanlaması da önemli." dedi.

Görüşmelerin ardından ABnin olumlu bir atmosfer oluşturacağını umduğunu belirten Hristodulidis, Kıbrıs meselesine ilişkin müzakerelerde bir hareketlenme olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Hristodulidis ayrıca, Ortadoğuda tansiyonun artmamasını umduğunu, bölgedeki gelişmelerin ardından düzensiz göç konusunun da ele alınması gerektiğini ifade etti.

*Haberin görselleri AP tarafından servis edilmiştir.

2024-04-17T19:59:03Z dg43tfdfdgfd