TARIHTE BIR ILK... TRUMP’ıN CEZA DAVASı BAşLADı

Dün New York’ta gerçekleştirilen duruşma ile 5 Kasım seçimlerinin Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump, tarihte ilk kez bir ceza davasına çıkan ABD Başkanı oldu.

45’inci Başkan Donald Trump, eski bir yetişkin film yıldızı olan Stormy Daniels’e ödediği “sus payı” ücretini ticari gider olarak göstererek 2016 seçimlerini muhtemel olarak etkileyebilecek zarar verici bilgiyi gizlemekten ve ticari kayıtlarda sahtecilik yapmaktan ötürü 34 suçla suçlanıyor. 77 yaşındaki Trump, suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Yaklaşık 1.5 ay sürmesi beklenen jürili duruşma için dün 12 kişilik esas jüri ve 6 kişilik yedek jüri seçimi başladı. ABD yargı sistemine göre bir kişinin bir ceza davasında hüküm giyebilmesi için 12 jürinin de oy birliği ile karar vermesi gerekiyor.

YARGILAMA ADİL OLABİLİR Mİ

Yargılama sistemine göre jüri üyelerini, yargılanacak kişiyi tanımaması ve ön yargılı olmaması gerekmesine rağmen Trump’ın eski başkan olması, herkes tarafından tanınıyor olması ve Amerikan halkının olumlu ya da olumsuz bir fikre sahip olmasından ötürü jüri üyelerinin tarafsız kalıp kalamayacağı büyük bir tartışmaya sebep oluyor. Yine de jüri üyelerine kime oy verdikleri veya 6 ay sonraki seçimlerde kime oy vermek istedikleri sorulmayacak.

‘SEÇİMLERE MÜDAHALE’ DİYOR

Eski Başkan Trump, başlayan davanın kendisine yönelik bir “seçimlere müdahale” kampanyası olduğunu düşünüyor. Rakibi Başkan Joe Biden seçim kampanyasını yürütürken davadan davaya koşmak zorunda kalan Trump, sosyal medya platformu Truth Social’da şunları söyledi: “Radikal Sol Demokratlar, düzmece davaları açarak beni adliyelerde oturmaya ve kampanyam için kullanabileceğim parayı harcamaya zorlayarak 2024 seçiminde şimdiden hile yapıyorlar.” Dava sonucu ne olursa olsun Trump’ın başkan adaylığına ya da başkanlığına herhangi bir engeli bulunmuyor.

 

2024-04-16T04:05:35Z dg43tfdfdgfd