FATIH'E DEğER KATAN 400 PROJE

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, çevreden kültürel mirasa, kültürden spor alanlarına birçok alanda beş yılda 400 projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Turan, Her projemizin bir felsefesi var ve Fatih'e değer katmayı hedefleyen yönü var dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Fatih'te görev yaptığı son 5 yılda, ilçenin tüm değerlerinin korunarak geleceğe taşınması amacıyla hareket ettiklerini anlattı. Fatih'i daha yaşanılabilir ve konforlu bir ilçe haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Turan, beş yılda ilçeye değer katan 400 başarılı proje gerçekleştirdiklerini söyledi.

PROJELERİN FELSEFESİ VAR

Fatih'i daha yaşanılabilir ilçe haline getirmek için önemli adımlar attıklarını belirten Turan, 'Biz, Fatih'i bir köprü kabul ediyoruz. Geçmişle geleceği birbirine bağlayan, Doğuyla Batıyı, hayalle gerçeği, gayretle başarıyı, umutla mutluluğu buluşturan yarınlara açılan bir köprü... Yarınlara uzanan bütün yollar bizden, bu köprüden geçiyor. Bu köprünün her taşını aşkla döşüyoruz, Türkiye Yüzyılı'nın Fatih'ini inşa ediyoruz. Her projemizi de bir felsefeyle gerçekleştiriyoruz.

'400 PROJE GERÇELEŞTİRDİK'

Turan, ilçenin değerlerine sahip çıkıp vatandaşların ihtiyaçlarına odaklanarak, 'Dirençli ve Sürdürülebilir Fatih', 'Erişilebilir Fatih', 'Daha Güvenli Fatih', 'Değerleriyle Gelişen Fatih', 'Ekonomisiyle Büyüyen ve Gelişen Fatih', 'Yenilikçi Fatih' ve 'Kapsayıcı ve Adil Fatih' başlıklı 7 ana ilke belirledikleri belirtti. 5 yıl içinde Fatih'i daha güçlü ve daha dayanıklı bir ilçe haline getirmek amacıyla önemli adımlar attıklarını belirten Başkan Turan, 'Bu ilkeler, ilçemizin zengin kültürel dokusunu koruyarak geliştirmeyi, kapsayıcı bir toplum inşa etmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Çizdiğimiz vizyon ile; kişi başına düşen yeşil alan ve donatı alanlarının olması gereken noktaya gelmesini amaçlıyoruz' diye konuştu.

SURDİPLERİ CAZİBE MERKEZİ

Mehmet Ergün Turan, yeni dönemde kentsel dönüşüm, yeşil alanların ve sosyal alanlarının artırılması, spor kompleksleri, kütüphane, tarihi bina onarımlarına yönelik projelerin çoğuna başladıklarını, önemli bir kısmını hayata geçirdiklerini, yine başta otopark, spor ve sosyal tesisler gibi birçok önemli projelerin ise, İBB Başkan adayı Murat Kurum'un göreve gelmesiyle işbirliği içinde gerçekleştireceklerini vurgulayarak, 'Türkiye Yüzyılı'nın Fatih'ini inşa ediyoruz' dedi. Başkan Turan, 'Yüzyıllardır suç alanı olarak anılan surdiplerini, vizyon projemizle cazibe merkezine dönüştürdük. Proje alanında bulunan yapılar uzlaşı yöntemiyle, her vatandaşın rızası alınarak kamulaştırıldı ve 'Karasurları Millet Bahçesi Projesi' hayata geçirildi' dedi.

VATAN YAŞAM VİZYON PROJESİ

Turan, Vatan Yaşam Merkezi projesinin bir vizyon projesi olduğunu belirtti. Vatan Emniyet Müdürlüğü'nün kalkmasını ve nitelikli konutların gelmesinin çok önemli projelerinden olduğunu söyleyen Turan, ilçede bulunan tarihi çeşmelerin restorasyonunun devam ettiğini ve 80'e yakın çeşmeyi tekrar kullanabilir hale getirdiklerini belirtti. Fatih'in yaşam kalitesini artırmak ve medeniyet mirasına sahip çıkmak, sürdürülebilir, dayanıklı bir toplum inşa etmenin öncelikleri arasında yer aldığını söyleyen Turan Cankurtaran Meydanı'nın Avrupa'nın en önemli kent meydanlarından birisi haline geleceğini belirtti.

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Projesi, şubat ayında hizmete girdi.

SİRKECİ-KAZLIÇEŞME RAYLI SİSTEM PROJESİ

'Sirkeci'den Kazlıçeşme'ye kadar uzanan bölgede tarihi hat yeniden hayata geçirildi ve Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı vatandaşların hizmetine sunuldu' diyen Turan, 'Tam donanımlı, güvenlikli ve konforlu yolculuğun yanı sıra bölgeyi yeşil alanla donatarak bir yaşam alanı inşa edildi' diye konuştu.

İSTANBUL'UN EN UZUN YEŞİL KORİDORU

Karasurları Millet Bahçesi perojesi: UNESCO Dünya Miras alanında bulunan proje 5 etaptan oluşuyor, toplam 230 bin m2 alanı kapsıyor. Hizmete açılan birinci etap 27 bin m2, ikinci etap ise 48 bin m2. Proje, Uluslararası Platformlarda 'İyi Uygulama Örneği' olarak paylaşılıyor. Turan, 'Suç yuvası olarak anılan ve şehrin kronik güvenlik sorunlarıyla boğuşan surdipleri; kentsel rehabilitasyon uygulamasıyla yeni bir görünüme kavuştu' dedi. Turan, 'Projenin devamı olarak; önümüzdeki dönem Topkapı'dan Ayvansaray'a kadar olan hattı halkımızın kullanımına açarak; Marmara'dan Haliç'e kadar İstanbul'un en uzun yeşil koridorunu hayata geçirmek istiyoruz' diye konuştu.

METRUK BİNA YIKIMLARI

Başkan Turan, 'Çevrenin ve bölge halkının güvenliğini sağlamak; can ve mal tehdidini ortadan kaldırmak, yangın ve kontrolsüz yıkım risklerini en aza indirmek amacıyla ilçemizin farklı noktalarında toplam 811 metruk binanın yıkımını gerçekleştirdik' dedi.

OTOPARK YÖNETİM SİSTEMİ

Otopark sorununu çözmek için 'Fatih Otopark Yönetim Sistemi' adında bir Akıllı Şehircilik Uygulaması başlattıklarını belirten Turan, 'Bu sistemle, ilk etapta tüm kamu otoparkların tek bir yerden yöneterek kapasite takibini yapacak ve hizmet kalitesini standartlaştıracağız. Böylece, otopark arama süresi azalacak ve trafik sorunları gibi konuları da kontrol altına alacağız' dedi.

YOL ÜSTÜ OTOPARK YÖNETİM SİSTEMİ

Başkan Turan sözlerine şöyle devam etti: 'Otopark sorununu çözmek amacıyla hayata geçireceğimiz bir diğer önemli proje Yol Üstü Otopark Yönetim Sistemi olacak. Fatih'te, toplam otopark kapasitesinin %70'ini yol üstü parklanma alanları oluşturuyor ve bu alanlar özellikle dışarıdan gelen ziyaretçiler tarafından kullanılıyor. Bu sebeple, yol üstü otopark alanlarını önceliklendirerek projelendirme çalışması yaptık.'

GENÇLER KAZANACAK

'Kadınların, çocukların, gençlerin, yaşlıların ve herkesin Fatih'i başlığı altında, kapsayıcı biçimde herkes için özel olarak tasarladığımız projelerimizi başlattık ve yeni dönemde devamını sağlayacağız. Fatih'in her köşesinde yaşayan her bireyin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve taleplerini ayrı ayrı değerlendirdik. Geçtiğimiz dönemde olduğu gibi, bu dönemde de gençlerimizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz önünde bulunduracak özel projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Fatih'te yaşayan gençlerimizin eğitim, istihdam ve kişisel gelişim alanlarında desteklenmesi ve yönlendirilmesi amacıyla çeşitli projeler hayata geçireceğiz.

YEŞİL ALAN HEDEFİMİZİ YÜZDE 106 ARTIRACAĞIZ

Kentsel Dönüşüm ile ilgili önemli çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Turan, sözlerine şöyle devam etti: 'Donatı Odaklı Dönüşüm yaklaşımıyla 2019 yılından bugüne, Fatih'teki yeşil alanlarımızı geliştirmek ve çoğaltmak için harcadığımız yoğun çabaya devam edeceğiz.'

DÖNÜŞÜM ÖNCELİĞİMİZ

'2019 yılında 875 bin m² olan yeşil alan miktarımızı, 2019-2023 döneminde uygulamaya alınan ve devam eden projelerle birlikte %41 oranında artırarak 1 milyon 237 bin m²'ye ulaştırdık. 2024 döneminde uygulama sürecine başlanacak projelerle birlikte, toplam büyüklüğü 564 bin m² olan alanları hayata geçireceğiz. Kentsel Dönüşüm konusundaki çalışmalarımızın birinci etabını oluşturan bu plan notu değişikliği ile Fatih'imizin geleceğine yönelik sağlam bir temel oluşturduk. Bu kapsamda 2020 yılında I-43 plan notunu çıkardık. Bu plan notu değişikliğiyle 308 başvuru yapılarak, toplam bin 771 bağımsız bölüm dönüştürülerek, 4.600 kişinin faydalanması sağladık. Yine bu süreçte, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla işbirliği içinde, 'Yarısı Bizden' kampanyasını hayata geçirmek için de adımlar atıyoruz. Bugün itibarıyla, 16.512 vatandaşımız 'Yarısı Bizden' kampanyasına başvurdu ve 5.675 parsel/yapının dönüşümünün önü açıldı. Vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla; riskli yapı tespit bedelini karşılayarak arabuluculuk görüşmelerini belediye olarak yürüteceğiz.'

2024-03-29T05:30:14Z dg43tfdfdgfd