SIBER ZORBALıK YENI MüFREDATTA

Milli Eğitim Bakanlığı, temel eğitim sosyal bilgiler müfredatına ‘dijital vatandaşlık', ‘siber zorbalık' konuları ekledi. Derslerde teknoloji kullanımının bağımlılığa dönüşmemesi anlatılacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca, kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağında, sosyal bilgiler dersinde köklü bir anlayış değişikliğine gidildi. Sosyal bilgiler müfredatına 'teknoloji ve sosyal bilimler' teması eklendi. 'Üretim, dağıtım, tüketim' teması yerine öğrencinin bir ürünün üretim ve tüketim süreçlerini sebep sonuç bağlamında incelemesinin önemli olduğu düşüncesinden yola çıkılarak 'hayatımızdaki ekonomi' teması eklendi.

TÜRK KÜLTÜRÜ TANITILACAK

Yeni müfredatla öğrencilerin Türk kültürünün yaşadığı geniş coğrafya hakkında fikir edinmeleri sağlanacak. Verilen yazılı ve görsel kaynaklardan (Türk Devletler Teşkilatı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) yararlanılarak ülkenin Türk devlet ve topluluklarıyla yaptığı kültürel işbirlikleri ele alınacak.

DİJİTAL GÜVENLİK VURGUSU

Öğrencilerin bilgi teknolojileri ve dijital vatandaşlık alanlarında ihtiyaç duyacakları yeni konular da programa eklendi. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin e-devlet, e-nabız, e-okul ve CİMER hizmetleri gibi olumlu etkilerine ve siber zorbalık, kişisel verilerin güvenlik ve gizliliğinin tehlikeye girmesi gibi olumsuz etkilerine dair verilen kaynaklar grup çalışmasıyla incelenerek, öğrencilerin bilgi toplamaları sağlanacak.

BAĞIMLILIK UYARISI

Teknoloji kullanımının bağımlılığa dönüşmemesi için kontrollü kullanılması vurgulanarak, sağlıklı yaşam üzerinde durulacak.

MÜFREDATA 14 BİN GÖRÜŞ GELDİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredata ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu. Tekin, 'Üniversiteye giriş sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) sorulacak soruların tamamı, dağıtımız ders kitaplarından ve müfredattan çıkacak' dedi. Tekin, müfredata en ağır eleştirileri yapanlar da dahil katkı veren herkese teşekkür ederek, 'Yeni müfredat cuma günü yayınlandı. Bakanlığa bildirilen görüş sayısı 14 bin 595. Programın indirilme sayısı da 978 bin. İndirenler bu programı inceliyor ve bunlar geri dönüş olarak gelecek' ifadelerini kullandı.

2024-04-30T05:16:55Z dg43tfdfdgfd