YüKSEKOVA-ŞEMDINLI FAYıNDA 7'LIK TEHLIKE

Hakkari'de aktif bir fay hattı tespit eden Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Uzun zamandır suskun olan fay, yerleşim yerinden geçiyor. Kırıldığı zaman 7'lik deprem potansiyeline sahip dedi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden araştırmacılar Şemdinli-Yüksekova fay hattını inceledi. 20 Nisan'da başlayan araştırmaya göre, bu fay hattı uzun bir süredir sessiz kalmış durumda ve geçmişte kaydedilmiş bir deprem verisi bulunmuyor. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'e göre, sismik aktivite ve yüzeydeki mineralli suların çıkışlarıyla belirlenen bu fay hattı, bölgedeki deprem riskinin boyutunu belirlemede önemli bir rol oynuyor. Prof. Dr. öztürk, fay hattının aktif olduğunu belirterek, 'Uzun süredir burada deprem olmamış ve bir riskin yoğunlaştığını, enerjinin biriktiğini bu alanda söyleyebiliriz. Şemdinli, Türkiye'nin en güneydoğu köşesinde yer alıyor. Şimdi oradan Yüksekova-Şemdinli fayı geçiyor. Bu aktif bir fay ve ne yazık ki kısmen yerleşim yerinden geçiyor. Üzerinde yapılar var' diye konuştu.

EN ÇOK YÜKSEKOVA ETKİLENİR

Prof. Dr. öztürk, Şemdinli-Yüksekova fayının deprem üretme riski için de şunları söyledi: 'Irak'a doğru uzanan bir fay. Yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Şemdinli sağlam zemine kurulmuş ama Yüksekova'da zemini daha sıvı.'

HAKKARİ'YE KONTEYNER KENT

Deprem uzmanlarının uyarılarının ardından binalarda yapılan dayanım incelemelerinde Hakkari ve Yüksekova'da bazı kamu ve okul binaları boşaltılırken, AFAD da olası deprem için kent genelinde hazırlıklara başladı. Planlama kapsamında Hakkari kent merkezine ve Yüksekova ilçesine 1000'er, Şemdinli'ye 500 konteyner ile kent geneli için 10 bin çadır gönderilecek. Gönderilen 200 konteyner ise Şemdinli'de belirlenen alana yerleştirildi. Vali Ali Çelik, 'Olası deprem için şu ana kadar 56 ekibin oluşturması planlandı' dedi.

2024-04-30T05:16:59Z dg43tfdfdgfd