PETROL FIYATıNDA 80 DOLAR HEDEFI

Hafta başında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ ülkelerinden Suudi Arabistan, temmuz ayı itibarıyla günlük petrol üretiminde 1 milyon varil kesintiye gideceğini açıklamıştı.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, üretim kesintisi kararının yılın ikinci yarısında piyasada dengesizliği artırarak, petrol fiyatlarını artıracağını belirtirken; Hürriyet’e değerlendirmede bulunan Belçika merkezli Bruegel Enerji ve İklim Politikaları Analisti Ben McWilliams, petrolde 80 dolar seviyesinin korunmaya çalışılacağına dikkat çekerek, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’ın günlük petrol üretiminde kesintiye gitme kararına ilişkin şunları söyledi:

“OPEC+ ve özellikle Suudi Arabistan’ın hedefi görünen o ki fiyatları 80 doların üzerine çıkarma yönünde. Bu başka önemli bir kesintiye işaret ediyor. Geçen bir yıla göre fiyatların daha istikrarlı seyretmesini bekliyorum. OPEC+ 80 dolar seviyesini koruma yönünde devam edecektir. Piyasalar, Rusya tarafındaki bilinmezliğe adapte olmuş gibi görünüyor. Küresel ekonomik görünüm ise tüm bu tartışmalar içinde görmezden gelinmeye devam ediyor.” İç piyasada ise dövizdeki artış ve uluslararası piyasalarda akaryakıt fiyatlarındaki yükselişle, motorine dün 1.36 kuruş zam gelirken; benzinde ise fiyat değişikliği olmadı.

 

2023-06-08T04:02:02Z dg43tfdfdgfd