ASGARI üCRET ZAMMı IçIN öZELLIKLE BU RAKAMA DIKKAT çEKILDI! İşTE KONUşULAN ORAN

Asgari ücretli milyonlarca çalışanın gözü temmuzda yapılması beklenen ara zamma çevrildi. Asgari ücret şu an 8.506 TL ancak geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ara zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni Kabine’nin ilk toplantısı sonrası asgari ücret zammının belirlenmesi için çalışmaların başlayacağını belirtti. İşte detaylar...

Milyonlarca asgari ücretli çalışan temmuz ayında asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını ve yapılacak zam oranını merak etmeye devam ediyor. Öte yandan yeni kabine ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yönelik açıklamalarda bulundu; asgari ücret zammının belirlenmesi için çalışmaların başlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu açıklamalarda bulundu: "Emeklilerimizin maaşlarına ve bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz çalışmalarına başlıyor." Bu açıklama ile birlikte de asgari ücrete ara zam kesinleşmiş oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı seçim döneminde asgari ücretliye, memura ve emekliye verdiği sözleri hayata geçirmek için kolları sıvadı. Peki memur maaşı ve emekli aylıklarında artışlar ne kadar olacak?

Milliyet'in haberine göre konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Eski Çalışma Bakanı’nın verdiği bir müjde vardı. Asgari ücretin 500 dolar seviyesinde olacağıydı. Şu anki kurlarda 11 bin 500’ler seviyesinde.

Haziran sonu itibarıyla seviyenin biraz daha yükseleceğini düşünüyoruz. Burada referans alacağımız değer kamu işçilerine yapılan yüzde 45’lik zam.

8506 TL seviyesi şu anda düşük kaldı. Bu dönemde ciddi artışı asgari ücret, memur ve emeklilerde bekliyoruz. Asgari ücrette en az yüzde 45’lik zammı bekliyorum. Bu kamu işçilerine yapılan zam hem kamu işçilerine yapılan zamma referans hem de dolar kurundaki 500 dolar seviyesi tahminine göre uyacak.

Asgari ücret 8506 TL, dolar bazında bir önceki döneme 455 dolardı, bu da bir rekordu. Daha önce biz enflasyon oranına göre tahminde bulunuyorduk. Mayıs ayında ciddi düşüş oldu. Aylık artış 0.04 olarak gerçekleşti. İlk defa yüzde 40’ın altına geriledi. Enflasyona göre artış yaparsak yüzde 15’ler seviyesinde olacak. Biz oranlamayı yüzde 20’ler seviyesinde başlatıyoruz ki enflasyon artı sosyal refah payı artışı yapılsın.

‘ŞU ANDAKİ KURA GÖRE YÜZDE 40’LIK ZAM YAKALANMIŞ DURUMDA’

Önceki dönemde enflasyon artı sosyal refah payı düzenlemesini gördük. Bu dönemde 500 dolar seviyesini Çalışma Bakanı işaret ettiği için şu andaki döviz kuruna göre yüzde 40’lık zam yakalanmış durumda.

Kamu işçilerine yüzde 45 zam yapıldı. Sabit dar ve orta gelirlinin üzerindeki enflasyonist baskının hızlı bir şekilde alınması lazım. Yeni ekonomi yönetiminin ciddi şekilde enflasyonla mücadele edeceğini öngörebiliriz.

MEMUR VE EMEKLİLERE NE KADAR ZAM OLACAK?

Devletimiz her zaman emeklinin sabit dar gelirlinin yanında olmuştur. Seçim öncesi enflasyon karşısında ücretler eridiği için 5500 TL en düşük ücret 7500 TL’ye çıktı.

Kademeli bir şekilde tüm emeklilere zam yapacağız dendi. Ben düşük emekli maaşının 10 bin TL olacağını düşünüyorum. Buradan başlamak üzere kademeli bir şekilde tüm emeklilere maaş artışı yapılacaktır.

En düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı müjdesi verildi. 22 bin TL ile beraber kademeli şekilde tüm memurlara yansıtılacak. Yüzde 75-80 zam söz konusu.”

Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç ise asgari ücret artışıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "1 Temmuz’dan itibaren yeni bir asgari ücreti göreceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadı. Muhtemeldir ki sayın Bakan Vedat Işıkhan taraflara çağrıda bulunacak. Ben önümüzdeki hafta komisyonun toplanmaya başlayacağını düşünüyorum. Benim tahminim 2 toplantıda çünkü geçen sene böyle olmuştu. Ben Kurban Bayramı öncesi yeni asgari ücret rakamını öğreneceğimizi düşünüyorum.

Bakan Bilgin 500 dolardan bahsediyordu. Aralık ayı kararlaştırılan rakam 450 dolar seviyesindeydi. 500 dolar olursa yaklaşık 11 bin 600-700 civarı bir rakam ediyor. Aralık ayındaki seviye 450 dolar o da 10 bin 600’ler civarında.

700 bin kamu işçisi adına önemli toplu iş sözleşmesi imzalandı. En düşük kamu işçisinin taban aylığını 15 bin TL’ye çektiler ve üzerine yüzde 45 zam aldılar. Kamu işçisinin en düşük aylığı brüt 21 bin 750 TL. TÜRK-İŞ’in açlık sınırı 10 bin 360 TL, bekar işçinin yaşam maliyeti 13 bin 400 TL olarak açıkladı. Asgari ücret 11 bin TL civarında olacak.”

2023-06-08T04:52:20Z dg43tfdfdgfd